Obserwuj nas

Problematyczna bakteria helicobacter pylori, obecna w żołądkach połowy populacji ludzkiej, zmniejsza ryzyko nowotworu przełyku, będąc równocześnie przyczyną zachorowań na wrzody i raka żołądka. Bakteria ta zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów żołądka nawet sześciokrotnie. Naukowcy z Johns Hopkins School of Medicice znaleźli sposób na ograniczenie liczny zachorowań. Wystarczy w swojej diecie umieścić kiełki brokułów, które zawdzięczają swoje ochronne właściwości sulforafanowi. To związek z grupy flawonoidów, które u roślin pełnią m.in. funkcję barwników i przeciwutleniaczy. Jego prozdrowotne właściwości były znane od dawna, jednak teraz naukowcy mają dowody, że dostępne w sklepach ze zdrową żywnością kiełki brokułów mogą zmniejszać groźbę rozwoju raka żołądka.
Badacze przeprowadzili testy na grupie 48 osób zainfekowanych helicobacter pylori. Osoby badane zostały losowo podzielone na dwie grupy. Członkowie jednej jedli dziennie 70 g świeżych kiełków brokułów, drugiej zaś, tę samą ilość kiełków lucerny. Wszyscy uczestnicy eksperymentu zostali przegadani po czterech i ośmiu tygodniach "kiełkowej" diety. Stwierdzono znaczne obniżoną ilość H. pylori u osób spożywających kiełki brokułów. Kiełki lucerny nie miały wpływu na ilość bakterii.
Polecamy zatem naszym Waginowiczkom i Waginowiczom wprowadzenie do swej diety kiełków brokułów. Odrobina kiełków na kanapce, czy dodana do sałatki nie powinna zaniepokoić nawet zagorzałych wrogów zieleniny.

źródło: Wiedza i Życie

Komentarze są obecnie wyłączone

Komentarze   

# Asia 9 lat temu
Kiełki brokułów są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Można je także dodać do past serowych, posypać obiad, zjeść z jajkiem zamiast szczypiorku.
# Marcin 9 lat temu
Zapewne nie wszyscy wiedzą, że kiełki brokuła można samodzielnie wyhodować sobie w domu.
Dla chętnych polecamy sklep z profesjonalnymi nasionami: www.XXX.XXXXXXX (wiadomość poddana edycji)